31.10.2018

30 vuotta messuja, tapahtumia, kohtaamisia ja elämyksiä

Vuosi 2018 on Pohjanmaan Expon juhlavuosi. Messuyhtiö Oy Finn-Nolia Ab perustettiin vuonna 1987 Vaasan kaupungin, Vaasan kauppakamarin ja ruotsalaisen messuyhtiö Nolian toimesta ja messutoiminta alkoi 1988. Tällä hetkellä yhtiö on Pohjanmaan suurin messu- ja tapahtumatuottaja, ja se on osa valtakunnallista Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:tä. Messuja onkin kertynyt 30 vuoden ajalta satoja eriaiheisia ja vauhti vain kiihtyy.

- Suomalaiset uskovat messuihin! He ovat uteliaita ja kiinnostuneita näkemään uutuuksia, Pohjanmaan Expon toimitusjohtaja Jukka Hakala kertoo.

Tällä hetkellä Pohjanmaan Expo toimii neljällä eri paikkakunnalla: Vaasassa, Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Seinäjoella, missä toiminta aloitettiin Lakeus Kokkaa -tapahtuman myötä. Messuja on vuosikymmenten aikana järjestetty niin Tennis Centerillä, ABB:n tiloissa, Kauppaoppilaitoksella, Rewell Centerissä kuin laivallakin. Botniahalli vakiintui isojen tapahtumien messupaikaksi valmistuttuaan, mutta Pohjanmaan Expo on toiminut aina aktiivisesti myös Vaasan kaupungintalolla.

Mennään messuille!

Kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu tapahtumia, jotka jäivät yksittäisiksi tapahtumiksi tai korkeintaan muutaman kerran kokeiluiksi. Yksittäisiä tapahtumia ovat olleet muun muassa Automessut, Kädentaito & Design, Antiikkimessut, Kivimessut, Uiva-Vene -messut ja PopUp Pohjanmaa vuonna 2015. PopUp Pohjanmaa oli Pohjanmaan Expon tuottama. Se oli valtava projekti, jossa työskenteli ihmisiä useista eri organisaatioista. Osa tapahtumista on jäänyt tauolle, kun kiinnostus on laantunut, ja osa tapahtumista on muuttanut muotoaan. Esimerkiksi yli kymmenen vuotta järjestettyä nuorten koulutus- ja työelämätapahtumaa Knowhow:ta ei sellaisenaan enää järjestetä, vaan sen korvaa ensi helmikuussa Vaasan kaupungintalolla järjestettävä Edu + Job -tapahtuma. Samaa nimeä kantava tapahtuma järjestetään helmikuussa myös Kokkolassa.

Joskus aiheet palaavat messukalenteriin uudelleen, mutta uudesta näkökulmasta. Pohjanmaan Expon, silloisen Finn-Nolian, ensimmäiset messut oli Teknologia. Teknologiaa tarkastellaan tänä päivänä varsinkin energian näkökulmasta. Vaasassa maaliskuussa järjestettävä EnergyWeek on yksi Pohjanmaan Expon suurimmista tapahtumista, jonka järjestämisessä on mukana myös monia muita organisaatioita ja yrityksiä. Pohjanmaan Expo tuottaa myös jatkuvasti uusia, ajankohtaisia messuja. Toukokuussa Pohjanmaan Expo tuottaa Seinäjoelle uuden kaivatun tapahtuman nimeltään Pohjanmaan Teollisuus. Se on uusi, yhden päivän ammattitapahtuma, joka kokoaa yhteen Pohjanmaan maakuntien teollisuuden kärkiosaajat, asiantuntijat ja ajankohtaisimmat aiheet.

- Pohjanmaan Teollisuus -tapahtumaa on kaivattu, ja nyt kun löysimme oikeat kumppanit, tapahtuma toteutuu. Se on otettu innokkaasti vastaan, Hakala kertoo.

Tähtiä, musiikkia, taikuutta ja kirjoja

Pohjanmaan Expon messuilla on nähty monenlaisia julkkiksia, artisteja, tähtiä ja taikureita. Moni vaasalainen muistaa varmasti hyvin 90-luvun alkupuolen Kauniit ja rohkeat -näyttelijöiden esiintymisen Pohjanmaan Suurmessuilla, kun amerikkalaistähdet vetivät messuille valtavat ihmisjoukot. Samanlaisen ihmismassan Pohjanmaan Suurmessuilla sai aikaan myös Putous-ohjelman hellyttävä Munamies vuonna 2011 ja Duudsoneiden vierailu vuonna 2012. Messuilla on vihitty pari avioliittoon, valittu Miss Vaasa, rakennettu kirkkoja ja kerrostaloja, puutarhassa on nähty vesiputouksia ja kukkien loistoa, lavoilla kymmeniä tunnettuja kirjailijoita, lapsia ilahduttavia hahmoja, temppuratoja, taikuutta ja musiikin iloa.

Messujen suosio pysyy

Tällä hetkellä Pohjanmaan Expon messut keräävät vuosittain noin 800 näytteilleasettajaa ja 40 000 kävijää. Tapahtumien, kokousten ja messujen määrä kasvaa jatkuvasti. Pohjanmaan Expo laajensi toimintaansa vuonna 2015 koskemaan myös kongressi- ja kokouspalveluita ja kysyntää on ollut. Erikokoisia kokouksia ja tilaisuuksia on järjestetty paljon.

- Pohjanmaan Expo on koko Rannikko-Pohjanmaan alueella ottanut vahvan roolin yritysten markkinoinnissa. Avaimet käteen -periaatteella toteutetut tapahtumat, mm. EnergyWeek, Alihankinta ja Lakeus Kokkaa ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten yritys voi tehokkaasti ja helposti verkostoitua muiden yritysten kanssa, Pohjanmaan Expon hallituksen puheenjohtaja Juha Häkkinen toteaa.

Pohjanmaan Expo kykenee vastaamaan muutoksiin sekä kuluttajan ja yrittäjän tarpeisiin.
- Messujen päätarkoitus on kohdata kasvokkain, eikä digitalisoituminen ole korvannut tätä tarvetta. Markkinoinnin työkalut ovat muuttaneet muotoaan monella tavalla, mutta messujen suosio pysyy. Ihmiset haluavat edelleen koskea, nähdä ja tuntea – se ei ole muuttunut, Hakala painottaa.

Lisätietoja Pohjanmaan Expon toiminnasta antaa:

Jukka Hakala
Toimitusjohtaja
Puh. 0400 910 180

www.pohjanmaanexpo.fi

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Messuohjelma 2019

Edu+Job, Kokkola 5.2.2019

Edu+Job, Vaasa 7.2.2019

Vaasa Wind & Renewable Energy 19.3.2019

Smart Energy 20.3.2019

Pohjanmaan Suurmessut 6.-7.4.2019

Lakeus Kokkaa 14.5.2019

Pohjanmaan Teollisuus 15.5.2019

Vasara-messut 26.-27.10.2019

Siirry "Media"-sivulle