16.03.2017

Vårens läckra nyheter på Österbottens Stormässa

Österbottens Stormässa är Expo Österbottens största och mest efterlängtade mässevenemang, där besökaren kan ta del av den kommande sommarens trender och planera projekt från resor till renovering, från stugliv till trädgårdsskötsel. Utställarbranscherna är: Turism, Må bra, Båt & Motor, Hem & Stuga, Mat, Trädgård och nyhetstemaområdet Österbotten firar.

Stormässans populära temaområden

På Turismområdet presenteras sommarsäsongens upplevelser, aktiviteter, sevärdheter och logimöjligheter. VisitOulu deltar i Stormässan för första gången och besöksmål och sevärdheter i Uleåborgregionen förevisas i en 120 kvadrat stor monter. Från vårt grannland Sverige deltar Umeå, Skellefteå, Hemavan-Tärnaby samt Gold of Lapland. 

På Må bra-området hittar du de senaste trenderna och produkterna. Montrarna presenterar bl.a. kosmetika, smycken, skönhetsbehandlingar, ögonkirurgi, sängar och naturprodukter. Silmäasemas stora lastbil körs in i hallen. Där kan du skaffa bågar och linser till fina priser.

Hälsa och välmående står i fokus på området. Waw Wellness Planet och Botniahallen, som fyller 20 år i år, förevisar nya möjligheter inom motion. På lördag bjuds det upp till dans under ledning av danslärarna från SÖU och på söndag har barnen sitt eget område med pyssel och drama på barnens villkor. 

Ett av de mest populära områdena på mässan är Båt & Motor, där i synnerhet de manliga besökarna trivs. På området finns Vehos arbetsfordon och Ässä-autos eldrivna fordon, cyklar och mopeder. Båtar förevisas vid flera montrar och dessutom informerar Gränsbevakningsväsendet och Försvarsutbildningsföreningen om säkerhet till havs.

Stormossen förevisar en gasbil vid sin monter. 

Området Hem & Stuga flödar över med nyttiga produkter och tjänster. Terrassinglasning, bubbelpooler, badtunnor och allt du behöver för sommarens renoveringar hittas här.  

Matområdet dignar av läckerheter du kan köpa med hem: bakelser, nyttiga mellanmål, oljor, färska sallader och grönsaker, köttprodukter och kvarg. Dessutom får du trendiga inredningstips till sommarköket!

I år planeras och byggs mässtrådgården av Järviseudun koulutuskuntayhtymäs enhet i Kurejoki, området för naturresurser. Lärare och elever skapar en lättskött och enkel trädgård under namnet ”En simpel trädgård”. Trädgårdsområdet delas in i tre delar: naturträdgården, gårdsområdet och floristområdet. Mässträdgården ligger mitt i hallen. Missa inte den s.k. Centralparken. På området kan du spana in goda mässerbjudanden och nya idéer till din egen gård. I Centralparken presenterar även VisitVaasa sina tjänster.

Program i jubileumsstämning

Arenan Österbotten firar är huvudscen på Stormässan. Här bjuds det på ett mångsidigt urval programproduktioner som fått Finland100-status. Bland de medverkande finns Hela Finland dansar, musikteater och teater. På scenen ser vi bl.a. utdrag ur det finlandssvenska oratoriet ”Skymning, gryning” producerat av Thomas Enroth och Thomas Lundin. Verket är en hyllning till det vackra Finland och finländarna. 

Hela Finland dansar bjuder in besökarna att anta dansutmaningen och förevisar koreografier.

Huvudartist FORK

Den finska a capella-gruppen FORK som nått internationell framgång är årets huvudartist på Österbottens Stormässa. FORK är känt för sina dramatiska och audiovisuella shower och skapar musik enbart med sina röster. Gruppen är en ensemble med två kvinnor och två män: Mia Hafrén, Jonte Ramsten, Kasper Ramström och Anna Asunta. FORK uppträder flera gånger på lördag 22.4. Vi utlovar en häftig show med skickliga artister!

Gå till "Media"