01.02.2018

På Österbottens Stormässa 2018 bekantar vi oss med skogen

Österbottens Stormässa är ett mässevenemang för hela familjen som ordnas årligen i Botniahallen.

Mässan, som lockar över 16 000 nyfikna besökare, bjuder på många olika utställarbranscher, ett mångsidigt program, olika aktiviteter, trender och fenomen. Mässan arrangeras av Expo Österbotten Ab, som firar sitt 30-årsjubileum i år.

I vår är skogstemat en av mässans utställningsbranscher. Området Skogen – Nytta och nöje är en mångsidig helhet som erbjuder information, program, produkter och nyheter för skogsägare, proffs inom skogsbranschen, samt aktiva friluftsmänniskor. Området sträcker sig även ut på planen utanför Botniahallen.

Sex intressanta temaområden

Turismområdet förevisar sommarens inhemska upplevelser, aktiviteter, sevärdheter och logimöjligheter. Även resmål i Sverige presenteras på mässan.

Må bra-området ligger fokus på hälsa och välmående. Här hittar du produkter, tjänster och information om välmående och livskvalitet.

Båt&Maskin är ett av de populäraste områdena på mässan. Besökarna kan låta sig inspireras av nyheter och aktiviteter kring båtar, maskiner och olika hobbyer.

Området Hem&Stuga&Trädgård är fyllt med nyttiga produkter och tjänster: solpaneler, takrenoveringar, badtunnor, inglasade terrasser och idéer och produkter för trivsamt boende och trädgård. Mässträdgården uppförs av lärare och studerande från Järviseudun ammatti-instituutti.

Mat-området dignar av delikatesser att köpa med hem. Kött, grönsaker, bakverk, ostar och oljor lockar till nya smakupplevelser.

Temaområdet Skogen – Nytta och nöje presenterar bl.a. presenterar skogsvård, virkeshandel, skogen som investeringsobjekt, maskiner och anläggningar samt bioenergi. På mässan träffar de skogsintresserade besökarna representanter för skogsindustrin och skogsvårdsföreningarna samt övriga proffs inom branschen och experter från olika organisationer. Området Skogen – Nytta och nöje erbjuder upplevelser för alla - både skogsägare och friluftsmänniskor. Skogsområdet planeras och genomförs i samarbete med experter från södra serviceområdet vid Finlands skogscentral.

Klara stjärnor på scen

I vår står KAJ samt Lakko och Herbalisti på huvudscenen. KAJ är ett finlandssvenskt humorband från Österbotten. Bandmedlemmarna Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård skriver egna texter till sina låtar som framförs på dialekt. Bandet som uppnått stor framgång har även tilldelats flera priser. I september 2018 har en musikal med medlemmarna i KAJ och Wasa Teaters skådespelare premiär. På mässan får vi smakprov från musikalen. Framträdandet produceras i samarbete med Wasa Teater.

Lakko (Eric Savolainen) är en ivrig YouTuber, som gjort videor sedan han var liten. YouTube-karriären började för fyra år sedan med en spelvideo som folk genast ville se mer av. Populariteten kom som en överraskning. Eric, som utvecklats till ett proffs på videoproduktion, gillar att kombinera sina styrkor i videor. Han skriver även populära raplåtar som handlar om spel.

Herbalisti (Juuso Karikuusi) är en driftig ung man från Kouvola, som underhåller sin publik främst med spelvideor och sin vlogg. Juuso började sin YouTube-karriär med olika videoexperiment, allt från animationer till sketcher. Hans kanal Herbailua blev en stor hit. Under den första månaden fick han 10 000 tittare och siffran har stadigt ökat. Lakko och Herbalisti uppträder på huvudscenen på söndag och under dagen kan deras fans träffa dem på mässan.

Skogsprogram ute och inneNimeton4

Experter från Skogscentralens södra serviceområde har satt ihop en arbetsgrupp som i tätt samarbete producerar scenprogram med skogstema både ute- och inomhus. Vi kan utlova bland annat demonstrationer, korta anföranden och förevisningar av utrustning. Skogscentralen producerar även ett seminarium för både svensk- och finskspråkiga skogsägare och andra intresserade. Seminariet fokuserar på utsikter inom virkeshandeln, skogsvårdens betydelse för skogens värde, investering i skog och frågor kring generationsskiften.

Österbottens Stormässa ordnas i Botniahallen 7-8.4.2018.

Mer information:
Expo Österbotten Ab
verkställande direktör Jukka Hakala tfn 0400 669 600
kundchef Hilkka Bodö tfn 0400 548 990
Skogscentralen, södra serviceområdet:
chef, kundtjänster Björn Stenmark tfn 050 527 2309

Nimeton2   Nimeton5
Gå till "Media"