10.11.2017

Knowhow – MUST SEE för alla som söker studie- eller arbetsplats

Österbottens största evenemang för utbildning, arbetsliv och fritid arrangeras i Botniahallen 22-23 november. Mässan äger rum under en kväll och en dag och är ett av de mest populära evenemangen för ungdomar.

Mässans besökargrupp är elever i årskurs 8–9, deras föräldrar, gymnasieelever, studerande i andra stadiet, högskolestuderande, arbetssökande och de som tänkt skola om sig. I år samlar evenemanget närmare 100 utställare och över 50 Ung Företagare -företag under samma tak. Kring 9 000 besökare väntas till mässan som arrangeras av Expo Österbotten.

Mässan samlar utbildare, arbetsgivare, organisationer och föreningar samt producenter av olika fritidsaktiviteter.

Nyhet – Speed-dating med arbetslivet

I år arrangeras ett speed-dating evenemang på Knowhow-mässan under torsdagen. Förutom utställarna på arbetslivsområdet som söker arbetskraft och berättar om sin verksamhet, deltar i dagsläget 11 företag som erbjuder heltids- eller deltidsarbete, praktikplatser och sommarjobb. Under speed-datingen kan arbetssökande visa sitt kunnande för representanter från olika företag och branscher under 10 minuters träffar.

Learning for tomorrow toppseminarium

Den andra nyheten på årets Knowhow-mässa är “Learning for tomorrow” seminariet som arrangeras i samarbete med iTronic. Experterna Kaisa Tikka (rektor vid Olarin lukio), Oliver Page (företagare, start-up mentor) och Linda Mannila (företagare, utbildare och forskare) ger tips och inspiration inom teman som digitala lösningar i utbildningen, social networking och entreprenörskap. Seminariet är öppet för alla men speciellt beslutsfattare, lärare, utbildare och lärarstuderande är inbjudna.

UF-torg och energiteknologi

UF Ett år som företagare är ett riksomfattande program för elever i 9:e klass och andra stadiets studerande där man under ett läsår ska grunda och driva ett företag. Över 50 UF-företag bygger upp sin monter på Knowhow-mässan där de skall presentera sin verksamhet och sälja sina produkter.

EnergyVaasa-montern presenterar de stora energiföretagen ABB, Danfoss, The Switch, Vaasan Sähkö och Wärtsilä.

Navigatorn Österbotten satsar stort

Navigatorn deltar med Knowhow-mässans största monter. Navigatorn är en servicepunkt med låg tröskel för unga under 30 år. Här får ungdomarna personlig rådgivning och stöd enligt sin situation. Till exempel kan stödet beröra hantering av vardagen, sociala färdigheter eller utbildning och sysselsättning.

I Navigatorns monter får besökarna bl.a hjälp av TE-byråns proffs att skriva CV och arbetsansökan (t.ex inför Speed-datingen). På plats i montern finns också regionens arbetsverkstäder, Österbottens kriscenter Valo, Vasa stads ungdomsfullmäktige och Walkers Pop-up-ungdomscafé. Vasaregionens föreningar berättar om möjligheten att få en praktikplats inom tredje sektorn.

På Knowhow-programscenen arrangerar Navigatorn “Det levande yrkesbiblioteket” – diskussioner där yrkesmän och –kvinnor berättar om sin väg till jobb via studier och avslöjar yrkets små hemligheter.

Mässan erbjuder också information för föräldrarna

Knowhow-mässan erbjuder unga en möjlighet att bekanta sig med olika utbildningsalternativ, men det lönar sig även för föräldrarna att komma med på mässan och diskutera olika alternativ tillsammans med de unga.

Knowhow-mässan ordnas i Botniahallen onsdagen 22.11 kl. 18-21 och torsdagen 23.11 kl. 9-15 . Inträdet till mässan är gratis.

 

Ytterligare information ger:

Petra Långfors, projektansvarig tfn. 0400 969 549, petra.langfors@pohjanmaanexpo.fi

Jukka Hakala, vd tfn. 0400 669 600, jukka.hakala@pohjanmaanexpo.fi

www.knowhowmessut.fi Facebook: @knowhowmessut, #knowhowmessut 

Gå till "Media"